YogaBala

Wat is hatha yoga?

Yoga betekent letterlijk vanuit het Sanskriet vertaald verenigen. Het gaat kort gezegd om de eenheid of eenwording van lichaam en geest. Ha-tha betekent zon-maan als energiepolariteit. "Dingen" staan niet los van elkaar, maar zijn in zekere zin door een spanning ertussen met elkaar verbonden. Bij hatha yoga vormt het fysieke lichaam het uitgangspunt voor zelfonderzoek.

De Kashmirmethode

De Kashmirmethode is een manier van oefenen waarbij de aandacht vooral op het tastgevoel gericht wordt. Niet vanuit het geheugen, maar vanuit het gevoel laten we een beweging ontstaan. Het invoelen en voorvoelen van een beweging maakt gevoelens herkenbaar en leidt tot een grotere bewustwording van de reacties op bijvoorbeeld emoties. Het is een liefdevolle benadering van het lichaam. Als we op deze manier werken, kan een diepere (gevoels-) laag van het lichaam, het zogenaamde energielichaam gewekt worden. Het kan zich bovendien gaan bevrijden van conditioneringen en spanningslagen. Ontspanning en adem is de sleutel. Hoe dieper we kunnen ontspannen hoe meer levensenergie we kunnen activeren.

De voordelen en werking van yoga

De yogacursus is bedoeld om al doende hatha yoga te leren kennen en met eigen lichaam en geest te ervaren wat het is en hoe het werkt. Yoga verbetert bij alle mensen en in alle omstandigheden de lichamelijke conditie. De yogaoefeningen zijn gericht op je welzijn, op een goede doorstroming in je lichaam. Je voelt je weer fit, soepel en prettig in je lijf.

Yoga beoefenen?

Vanuit welke overweging je ook begint aan yoga en met welk doel, het maakt niet uit! Yoga kun je doen in diverse vormen en op verschillende niveaus. Als je overweegt om yoga te beoefenen, ga dan na welke vorm bij jouw eigenschappen en behoeftes past. Bij de beoefening van yoga houd je bovendien altijd je eigen grenzen in de gaten. Het gaat er in tegenstelling tot sport niet om te presteren, maar hoe het voor jou voelt en wat het voor jou doet. Je voelt van moment tot moment en forceert niets. Sport is vaak gebaseerd op korte, kleine bewegingen, waardoor energie verbruikt wordt. Yoga bouwt energie op. Ten slotte zijn de ademhaling, bewust voelen en bewust zijn aspecten die vrijwel niet terug te vinden zijn in de meeste sporten.