YogaBala

Voor wie zijn de lessen bedoeld?

De yogalessen zijn bedoeld voor iedereen vanaf 18 jaar die belangstelling heeft of wil kennismaken met hatha yoga. Je kunt yoga doen met of zonder specifieke (medische) redenen, ongeacht je leeftijd of ervaring. Ook mensen met yoga-ervaring kunnen nieuwe aspecten ontdekken door mijn benadering van de yoga met de Kashmirmethode als uitgangspunt. Je klachten en problemen kunnen verminderen. Yoga is echter geen tovermiddel dat ongemakken en ziektes doet verdwijnen. Het is daarom van belang als je twijfelt te overleggen met je (huis-)arts.

Wat kun je verwachten in een yogales?

Een les is opgebouwd uit verschillende oefeningen: adem-, balans-, concentratie-, ontspannings-, stilteoefeningen en asana's. We richten ons daarbij op tastgewaarwordingen en op het vrijmaken van bepaalde plaatsen in de wervelkolom waar regelmatig de energie stagneert. Om de uitwerking van een oefening te observeren sluiten we meestal onze ogen, waardoor we stil en aandachtig kunnen zijn bij de signalen die het lichaam ons geeft.

Wat leer je?

Je leert jezelf kennen met je mogelijkheden en onmogelijkheden. Door het beoefenen van asana´s (houdingen) word je je bewust van verschillen als spanning en ontspanning, zwaar en licht, links en rechts, koud en warm enzovoort. Je leert het lichaam te ontspannen, waardoor het soepeler wordt. Je versterkt je lichaam en stelt het in staat om zich te herstellen. Ook je concentratie verbetert. Ik nodig je uit om dit te leren.

Wat heb je nodig?

Allereerst een open en positieve houding. Laat zonder oordeel gebeuren wat er gebeurt. Verder heb je het volgende nodig: makkelijk zittende, losse kleding en een handdoek, kleed of slaapzak, die je over je matje kunt leggen en waarop je de oefeningen doet. Voor de eindontspanning is het prettig als je iets warms (jackje of trui) aan kunt trekken of een deken of slaapzak over je heen kunt leggen. Het is beter om ongeveer twee uur voor de les niet (zwaar) te eten.